HPV Nedir ?
En sık cinsel yolla bulaşan, dış genital bölgede siğil ve kansere yol açan bir virüstür. Açık adı Human Papilloma Virüstür ve 200’den fazla tipi bulunmaktadır. Toplumda çok yaygın bulunmakla beraber genelde asemptomatiktir. En sık görülen iyi huylu tipleri HPV 6 ve HPV 11’dir. En yaygın görülen yüksek riskli HPV virüs tipleri HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33, HPV 45, HPV 52 ve HPV 58’dir. Yüksek riskli HPV tipleri rahim ağzı kanseri yaparken, düşük riskli HPV tipleri ise genital siğillere neden olur. Her 5 kadından birinde HPV virüsü vardır. HPV ile karşılaştıktan sonra genital siğil gelişmesi genel olarak 3 hafta ile 8 ay arasındadır. Ancak siğil veya rahim ağzı hastalığı geliştirmeden önce bazı kişilerde HPV yıllarca sessiz kalabilir. Bu yüzden hastalığın ne zaman veya kimden bulaştığını bilmek mümkün olmayabilir.
Tanısı Nasıl Konur ?
Genital bölgede siğil varlığı ve smear testinde hücresel değişikliklerin gözlenmesi durumunda HPV tiplemesi yapılarak tanısı konur. Cilt lezyonlarından yapılan biyopsinin patolojik tanısı da yardımcı olabilir. Çoğu asemptomatik olduğu için smear tarama testi önem taşımaktadır.
Hangi Kanserlere Yol Açar?
Rahim ağzı kanseri, rahim ağzı kanseri öncüsü hastalıklar (CIN1, CIN2, CIN3), vajina kanseri, dış genital bölge kanseri (vulva kanseri), anüs kanseri, gırtlak kanseri ve erkekte penis kanseri
Tedavisi Nasıl Yapılır ?
HPV ile temas ettikten sonra sıklıkla bu virüs bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atılır. HPV ilk 1 yıl içinde vücuttan temizlenir. Ancak bazı hastalarda ise bağışıklık sistemi HPV‘yi vücuttan temizleyemez ve rahim ağzında kalıcı HPV enfeksiyonu oluşur. Bu kalıcı rahim ağzı enfeksiyonu (hücresel değişiklikler) ise rahim ağzı kanseri için süreci başlatırlar. Bu, hastanın bağışıklık sistemi ve risk faktörleri ile ilgilidir.
Genital siğiller krem, kriyoterapi (yakma) ya da dondurma, siğil büyükse cerrahi ile tedavi edilir.
Korunma Yöntemleri Nelerdir ?
Tek eşlilik cinsel yolla bulaşım açısından riski azaltır. Kondom kullanmak geçişi azaltabilir ama tamamiyle önlemez. En önemlisi cinsel hayata başlamadan önce HPV aşısı yaptırmaktır. En uygun dönem 9-12 yaşları arasıdır. Aşı 45 yaşa kadar yapılabilir.
Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Telefon/Whatsapp : 05065842109