İdrar kaçırma milyonlarca insanı etkilediği düşünülen yaygın bir problemdir. Tüm kadınların %15-20′ sinde görülür. İdrarın istemsiz olarak ani bir şekilde idrar yolundan çıkmasıdır (idrar inkontinansı). Psikolojik sıkıntılara yol açabildiği gibi sosyal hayatı da etkiler. Egzersiz yapmak, yolculuğa çıkmak ve özgürlüğünüzü kısıtlayarak hayat kalitenizi bozar.
Güldüğünüzde, öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda, yürürken veya egzersiz yaparken, ağır bir eşya kaldırdığınızda idrar kaçırıyorsanız ya da idrar hissi geldiğinde tuvalete yetişemiyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz.
İdrar Kaçırma Tipleri Nelerdir ?
Stres İnkontinans : Ani hareketlerle örneğin gülerken, öksürürken, hapşırırken istemsiz idrar kaçırmadır. Kadınlardaki idrar kaçırmanın en sık görülen nedenidir. İki temel nedeni vardır; birincisi ve en sık olanı pelvik taban kaslarının zayıflığıdır. Pelvik taban kasları, alt idrar yolu organlarını destekler. Güçlü bir pelvik taban, üretrayı idrar yapma zamanı gelinceye kadar kapalı tutar. Pelvik tabanı zayıflığı olduğunda, karın iç basıncını arttıracak durumlar (egzersiz gibi) üretranın açılmasına ve idrar kaçırmasına neden olur. Çok sayıda müdahaleli doğum, iri bebek doğurma, obezite, ailesel yakınlık ve menopoz risk faktörleri olarak sayılabilir. Diğer nedeni de iç sfinkter kasalarının (mesane boşalmasını kontrol eden kaslar) yetersizliğidir. Normalde sfinkler kasları, mesane dolarken üretrayı kapalı tutar, idrar zamanı gelince gevşeyerek idrar yapmaya izin verir. Sfinkter yetmezliğinde ise kaslar görevini yapamadıkları için çeşitli hareketler sırasında idrar kaçırılır.
Urge İnkontinans : Tuvalet hissi geldiği anda tuvalete yetişemeden idrar kaçırma şeklidir. Mesane kaslarının aşırı aktif olmasından kaynaklanır.
Mikst Tip : Stres idrar kaçırma ve urge idrar kaçırmanın bir arada olduğu durumdur.
Taşma İnkontinans : Mesanede kapasitenin üzerinde idrar depolandığında, idrar yapma zorluğu hisssetmeden az miktarda idrar kaçırmadır. Mesane yine dolu kalır. Kişi, mesanesinin tamamen boşalmadığı hissine kapılılır. Diyabet, pelvik yaralanma, geniş pelvik cerrahi, omurilik yaralanmaları ve multipleskleroz gibi durumlarda kas tonusunun kaybolması sonucu oluşur.
Tanı Nasıl Konur ?
Öncelikle hastanın detaylı anamnezi alınarak idrar kaçırmaya sebep olabilecek ilaç kullanımı, sistemik hastalığı ve beslenme özellikleri (fazla sıvı, çay, kahve tüketimi) sorgulanmalıdır. Hangi tip idrar kaçırma olduğu belirlenmelidir. İlk olarak pelvik muayene ve tam idrar tahlili yapılarak enfeksiyon dışlanmalıdır. Gerekli görülürse ürodinami testleri yapılmalıdır.
Tedavi Nasıl Yapılır ?
Stres inkontinansta öncelikle kegel egzersizleri denilen pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersiz önerilir. Egzersizlere ek olarak, idrar günlüğü oluşturulup, bir program çerçevesinde mesane eğitimi sağlamaya çalışılır. Bu egzersiler ile beraber veya tek başına kullanılan diğer tedavi yöntemleri, Biofeedback ve Elektirik Stimulasyonu’dur. Bu yöntemler ile zayıflamış pelvik taban kasları kuvvetlendirilir. İlaç tedavisi bu tipte çok etkili olmasa da lokal östrojen kremleri, flasterleri veya tabletler uygulanabilmektedir. İlaç tedavisi daha çok urge inkontinans tedavisinde etkilidir.
Diğer tedavi yaklaşımları başarısız olduğu taktirde, idrar kaçırmanın altında yatan nedenin giderilmesi için cerrahi müdahale gerekebilir. Çok sayıda cerrahi girişim seçeneği vardır ve her biri idrar kaçırmanın tipine ya da nedenine göre önerilmektedir. Retropubik süspansiyon (Burch,MMK), iğne ile süspansiyon (Stamey,Pereya,Raz), subüretral süspansiyon (TVT,TOT), periüretral plikasyon operasyonları(Kelly,Kennedy), periüretral madde enjeksiyonları(Teflon, Slikon), yapay sfinkterler yapılan ameliyatlardır. Artık günümüzde lokal anestezi altında dahi uygulabilen çok basit, daha az invazif (daha az kesi ile yapılan) çok kısa sürede uygulanabilen oldukça etkili, taburcu olma ve iyileşme dönemi çok daha kısa yeni metodlar geliştirilmiştir. Lazer ve radyofrekans tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.
Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Telefon/Whatsapp : 05065842109