Gebelik ortalama 40 hafta süren mucizelere tanıklık eden bir yolculuktur. Tabii bu sürece başlamaya karar verildikten sonra anne adayı sağlık kontrollerini yaptırıp gerekli vitamin desteklerine başlayıp tedavi edilmesi gereken bir hastalığı varsa önlemini alması önem arzetmektedir. Biz gebelik sürecini 3 kısıma ayırarak değerlendiriyoruz. İlk 3 aylık süreç 1. trimester, ikinci 3 ay 2. trimester ve son 3 ay 3. trimester olarak adlandırılır.
1. Trimester
İlk 3 aylık süreci kapsayan ultrason veya beta-hcg ile gebelik tanısının koyulması ile başlayan bu süreçte annenin genel durumu, alışkanlıkları, beslenme düzeni, kullandığı ilaçlar, annenin kronik hastalıkları, kilo durumu kaydı yapılarak ve gebelik başlangıcında bazı kan ve idrar tetkikleri yapılarak mevcut problemlerin ortaya konulup çözülmesi sağlanır. Kesenin büyümesi ve kese içinde bebeğin kalp atışlarının izlenmesi takip edilir. Bu trimeseterde ikili tarama testi veya nifty testi yapılması önerilir.
2. Trimester
Bu aylarda ikili testi kaçıran aileler için 16-18 haftalarda üçlü veya dörtlü test önerilir. İkili testi yaptıran aileler içinse AFP MOM testi yapılarak Nöral Tüp Defekti denilen bebeğin santral sinir sistemini ilgilendiren (beyin ile omurilik) hastalığın taraması önerilir. Yine tarama testlerinde risk çıkan aileler için bu dönem amniyosentezin uygulandığı haftalardır. Tetanoz aşısı eksik gebelerin aşısı bu haftalarda yapılır. 18-24 haftalar arasında bebeğin tüm vücut yapısının değerlendirildiği ayrıntılı ultrason zamanıdır. 24-28 haftalarda gebenin şeker hastalığı açısından değerlendirildiği dönemdir. 28. haftada anne adayı ile baba adayı arasında kan uyuşmazlığı varsa kan uyuşmazlığı iğnesinin yapılması önerilir.
3. Trimester
32 haftadan sonra 2 hafta aralıklarla kan basıncı, kilo takibi yapılmalı, bebeğin ölçümleri kaydedilmelidir, yine bu dönemde erken doğumu düşündürecek bulgular taranmalı, USG ile rahim ağzı boyu ölçülmeli, vajinal akıntı sorgulanmalı, karakter değişikliği varsa vajinal kültür alınmalıdır. Erken doğum eyleminin ve suyun erken gelmesinin (36.haftadan önce) en önemli sebebi enfeksiyondur. Bu nedenle tüm gebelik boyunca belirli aralıklarla idrar kültürü (hastanın şikayeti olmasa da) yapılmalı, riskli hastalardan vajinal kültür alınmalıdır. Bu dönem gebelik tansiyonunun (preeklampsi) da başlayabileceği dönemdir. Bu nedenle ödem durumu kontrol edilmelidir. NST bu dönemde anne karnındaki bebeğin kalp atışlarını ve iyilik halini gösterir, başlama süresi gebenin durumuna göre değişkenlik göstermekle beraber bu aylarda yapılmaya başlanır. 40 haftaya kadar doğum gerçekleşmeyen anne adaylarında gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra 42 haftaya beklenebilir ancak bu süreçte takip sıklığını 2-3 güne düşürmek bebek sağlığı açısından önemlidir. Miad aşımı durumlarda aile ile ortak karar verilerek doğum eylemi suni sancı ile başlatılır.
Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Telefon/Whatsapp : 05065842109