Histerosalpingografi (HSG) rahim içine kontrast madde vererek röntgen çekimi yapılarak rahim ve tüpleri görüntüleyen bir yöntemdir. Bu nedenle rahim filmi de denir. İnfertilite ve tekrarlayan düşüklerde tanı amaçlı kullanılır.
Adetin 7-12. günleri arasında hastanın adet dönemine göre çekilmesi tercih edilir. Bundaki amaç hastanın gebe olmadığından emin olmak ve yumurtlama zamanına denk gelmemektir.
Nasıl Çekilir ?
Hasta röntgen masasına sırt üstü yatar. Öncelikle muayene spekulumu takılır ve rahim ağzı görülür. Daha sonra bu filmi çekmek için özel setler kullanılarak rahim içine radyoopak denen röntgende içinde bulunduğu organı gösteren ilaç verilir. Kontrast madde tüplere gelince hasta hafif bir ağrı duyabilir. Tüpler açıksa kontrast madde karın boşluğuna yayılır.
HSG normalse her iki tüp de açık ve rahim içinin şekli normaldir demektir. Rahim içinde bir kitle (myom yada polip gibi) varsa ya da tüpler kapalıysa HSG’ de bu durum anormal bir görüntü oluşturur. Burada önemli bir nokta da HSG’ de tüplerin açık izlenmesi kapalı izlenmesine göre daha güvenilir bir bilgidir. Çünkü HSG’ de tüpler çekim sırasında kasılarak (spazm) kapalı gibi görünebilmektedir. HSG bazen kapalı olan tüpün rahim içine verilen madde sayesinde açılmasına sebep olabilir. Bu nedenle HSG sonrası kendiliğinden gebe kalanlar olabilmektedir.
Yan Etkisi Var Mı ?
Yeni teknik yaklaşımlar sonrası HSG, büyük oranda ağrısız olmak ile birlikte nadiren işlemden sonraki 1-2 gün boyunca hafif kramplar hissedilebilir. Vajinal kanama damlama tarzında birkaç gün çok az görülebilir.
Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Telefon/Whatsapp : 05065842109