Jinekolojik kanserler iç ve dış genital organların kanserleridir. Bunlar vulva, vajen, servisk (rahim ağzı), uterus (rahim), endometrium (rahim duvarı), salpenks (tüpler) ve over (yumurtalık) kanserleridir. En sık serviks, endometrium ve over kanseri görülür.
Belirtileri Nelerdir ?
. Vajinal kanama (En sık endometrium kanseri belirtecidir. Özellikle menopoz sonrası kanama araştırılması gerekir. Vulva, rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanserinde de görülebilir.)
· Kilo kaybı, iştahsızlık (Yeme alışkanlığında değişiklik olmamasına rağmen ani kilo kaybı yaşanması kanser bulgusu olabilir.)
· Vajinal akıntı
· Yorgunluk
· Pelvis veya karın bölgesinde ağrı (Özellikle yumurtalık kanseri için önemli bir bulgudur. Rahim kanserinde de olabilir.)
· Tuvalet ihtiyacındaki değişiklik
· Vulvadaki değişim (Renk değişimi, kızarıklık, yara, kaşıntı varsa muhakkak muayene olun.)
· Cinsel ilişki sırasında kanama
Serviks Kanseri
Önemli sebebi HPV enfeksiyonudur. HPV’nin neden olduğu serviks enfeksiyonu serviks kanserinin en yaygın nedeni olmakla birlikte, HPV enfeksiyonu taşıyan kadınların tümünde serviks kanseri gelişmeyecektir. Ancak bazen enfeksiyon devam ederek kronikleşmektedir. Kronik enfeksiyon, özellikle bazı yüksek riskli HPV türlerinden kaynaklandığında, sonunda serviks kanseri gibi bazı kanserlere yol açabilmektedir. Bu nedenle HPV enfeksiyonu, serviks kanserine neden olan etmen faktör olarak gerekli, ancak yeterli değildir. Diğer etmenler sigara, ırk (siyah ırkta daha fazla), zayıf immun sistem, genç yaşta ilk cinsel ilişki, multiparite, birden fazla partnerin olması, oral kontraseptifler (OC), Klamidya enfeksiyonlarıdır.
Serviks kanserinin ilk ve en sık semptomu vajinal kanamadır. Erken dönemde postkoital kanama, irregüler vajinal kanama ve kötü kokulu akıntı görülebilir.
Serviks kanseri olgusu, yeterli tarama ve takip programlarıyla önlenebilen bir kanserdir. Pap smear ve HPV testi ile tarama yapılabilir. Tarama testlerinde şüpheli bulgulara rastlanırsa kolposkopik kontrol ile biyopsi veya endoservikal küretaj yapılmalıdır. Biyopside mikroinvazif kanser, insitu adenokarsinom veya ileri derecede displazi saptanırsa konizasyon yapılarak tanı kesinleştirilir.
Cerrahi müdahale sadece Evre I ve IIa hastalara uygulanabilir. Metastazı olan hastalarda sistemik kemoterapi tedavi uygulanması önerilirken, bunların dışındaki hastalara radyoterapi uygulanması önerilir.
Endometrium Kanseri
En sık rastlanılan jinekolojik kanserdir. Obezite, hipertansiyon ve diyabet endometrium kanseri olma riskini arttırır. Endometrium kanserleri 2 tipe ayrılır. Tip1 daha sık erken yaşta görülen karşılanmamış östrojene maruziyet nedeniyle meydana gelir. Bu tip genelde daha erken evrede saptanan, daha iyi seyreden ve obeziteyle ilgili olan tiptir. Tip 2 ise daha ileri yaşta görülür ve endometriyal atrofi zemininde gelişir. Daha agresif seyreder. Endometrium kanserinin akciğer metastazı oldukça sıktır.
Yoğun kanamalar ve özellikle menopoz sonrası kanamaları olan, rahim duvarı kalınlaşması olan hastalarda rahim içinden küretaj ile biyopsi alınarak tanı konur. Düzenli jinekolojik muayene tanı açısından önemlidir.
Asıl tedavisi cerrahidir ancak evresine göre ve metastaz durumuna göre sistemik kemoterapi ile radyoterapi eklenebilir.
Over Kanseri
Genellikle zor tedavi edilen ve kötü huylu kanserlerdir. Tanı konulduğunda genelde vücudun diğer organlarına ve kısımlarına yayılım göstermiştir. Semptomları genellikle şişkinlik, pelvik ağrı, karın şişliği, iştah azalması şeklindedir. Bunlara ek olarak menopoz sonrası hormon tedavileri, obezite ve gebelik tedavisi de over kanserinin risk faktörlerindendir. Hormonal doğum kontrol yöntemleri, tüp ligasyonu ve emzirmek over kanseri riskini azaltır. Ailesel genetik geçiş gösterebilirler.
Over kanseri tanısı kan testleri ve transvaginal USG ile konulabilir. Bazen tanıyı doğrulamak içim abdominal sıvı incelenebilir veya biyopsi alınabilir.
Yumurtalık kanserinin cerrahi tedavisi hastanın yaşam süresine katkıda bulunan en önemli etkendir. Yapılan birçok araştırmada ilk uygulanan cerrahi tedavinin tam olması ve geride tümör bırakmayacak şekilde operasyonun tamamlanması hastanın yaşam süresine katkıda bulunan en önemli faktörlerden birisi kabul edilmektedir. Yine sistemik kemoterapi ve radyoterapi tedaviye eklenebilir.
Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Telefon/Whatsapp : 05065842109