Ultrason bizim için vazgeçilmez bir görüntüleme yöntemidir. Artık muayenemizin bir parçası haline gelmiştir. Jinekolojik ulktrason ile rahim, yumurtalıklar ve alt karın organları değerlendirilir. Hem abdominal (karından) hem transvajinal (vajina yoluyla) kullanılır.
Abdominal Ultrasonografi
Bekar hastalarda vajinal yol uygun olmadığı için sadece transabdominal ultrason yapılır. Bunun için hastanın idrara sıkışık olması gerekir. Dolu mesane akustik bir pencere görevi yapıp iç genital organların daha net görülmesini sağlar.
Transvajinal Ultrasonografi
Transvajinal ultrasonla yapılan muayenede hastanın sıkışması gereksizdir, hatta mesanenin tamamen boşaltılması istenir. Vajinal yolda iç genital organlar daha yakın olduğundan alınan görüntüler çok daha net ve yol göstericidir. Yalnızca, pelvisdışına çıkmış büyük kitlelerde vajinal ultrason yetersiz kalabilir bu durumda hastada her 2 yöntemle de ultrason yapılabilir.
Jinekolojide ultrasonun kullanım alanları:
- Rahmin boyutları ve yapısı, homojen olup olmadığı değerlendirilebilir.
- Myomlar varsa boyutları ve yerleşim yerleri belirlenebilir.
- Endometrium (rahmin en iç tebakası) değerlendirilebilir, kalınlığı ölçülebilir, polip benzeri yapılar varsa bunlar görüntülenebilir.
- Endometriumun ve uterus içerisinin daha net değerlendirilmesi için transvajinal ulrason eşliğinde rahim içerisine sıvı verilerek salin infüzyon sonografi (sis) yapılabilir.
- Konjenital (doğuştan) olan rahime ait anomaliler ve şekil bozuklukları değerlendirilebilir.
- Rahim içerisindeki spiral gözlenebilir, konumu değerlendirebilir.
- Rahim ağzına ait nabothi kistleri, iyi huylu ve kötü huylu kitleler görülebilir.
- Yumurtalıkların boyutu ölçülebilir.
- Yumurtalıklarda bulunan kistlerin boyutu, yapıları, içlerini dolduran sıvı ve katı bölümlerin özellikleri değerlendirilebilir.
- Doppler ultrason ile yumurtalıklardaki kistlerin kan akım özellikleri, iyi huylu-kötü ayrımına yardımcı olabilir. Torsiyone over tanısında faydalı olabilir.
- Yumurtalıklarda antral follikül denen küçük yumurtaların sayımı over fonksiyonu ve infertilite değerlendirilmesine katkı sağlayabilir.
- Yumurtlama tedavisi alan veya almayan hastalarda yumurtanın büyümesinin takibi ve yumurtalama zamanının yaklaştığı değerlendirilebilir.
- Yumurtalıklara ait iyi huylu ve kötü huylu kitleler izlenebilir.
- Tüplerde yerleşmiş bir dış gebeliğin tanınmasında özellikle transvajinal ultrason çok değerlidir.
- Hidrosalpenks (tüplerin sıvı ile dolmuş olması) varlığı saptanabilir.
- Piyosalpenk (tüplerin iltihap ile dolu olmsı) varlığı saptanabilir.
- Pelviste yani karnın rahim ve yumurtalıkların bulunduğu alt kısmında bulunan sıvı ve kitleler ultrasonda görülebilir.
- Pelviste bulunan organlardan (rahim, yumurtalık, barsaklar, tüpler..) kaynaklanan kitleler izlenebilir.
- Bazı kitlelerden veya kistlerden ultrason eşliğinde iğne ile sıvı alınabilir.
Riskleri Var mıdır?
Transvajinal ultrason, ultrason dönüştürücüsünün plastik veya lateks kılıfta kapatılmasını gerektirir; ve bu durum lateks alerjisi olan hastalarda reaksiyon gelişmesine yol açabilir. Bunun dışında hafif rahatsızlık vermek dışında bir yan etkisi yoktur.
Hangi Durumlarda Yetersizdir ?
- Şiddetli obezite (şişmanlık)
- Baryum ile ince bağırsak görüntülenmesi yapılmış olması
- İnce bağırsaklarda gaz olması
- Yetersiz mesane dolumu (transabdominal ultrason için): İdrar kesesinin tam dolu olması rahmin hareket etmesine ve ince bağırsakların görüntülenmek istenen bölgeden uzaklaşmasını sağlar.
Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Telefon/Whatsapp : 05065842109