Yumurtalık Kisti Nedir ?
Yumurtalık kisti üreme çağındaki kadınlarda çok sık gözlenen yumurtalığın içi veya yüzeyinden kaynaklanan içi berrak sıvı, kan veya diş, saç, kemik, yağ gibi farklı dokular ile dolu keseciklerdir. Çoğunlukla iyi huylu olsa da kötü huylu kistler de özellikle menopoz sonrası görülebilmektedir.
Yumurtalık Kistlerinin Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Oluşur ?
Birçok çeşit yumurtalık kisti mevcut olup çeşidine göre oluşum şekli de farklılık gösterir. İyi huylu olanların çoğu yumurtlama zamanı çatlamanın olmaması sebebiyle büyüyen, kiste dönüşen folikül kistleridir. Bunlara basit kist denir ve birkaç ay içerisinde kendiliğinden yok olması beklenir. Bunlar adet düzensizliğine yol açabilir.
Her ay büyüyen yumurtalar çatlama zamanında kılcal damarların olduğu bölgeden çatlama olursa hemorajik kist dediğimiz içi kan dolu kistler oluşur. Bunlar çok şiddetli ağrıya sebep olur. Ayrıca kanama kendini sınırlandırmazsa yoğun karın içi kanama nedeniyle acil ameliyat gerektirebilirler. Kendini sınırlandıranlar ise 1-2 ay içerisinde kendiliğinden küçülürler.
Yumurtlama sonrası kalan yapıya korpus luteum denir. Bu yapı içerisinde kan veya sıvı birikirse buna korpus luteum kisti denir ve kendiliğinden yok olurlar.
Rahim içindeki hücrelerin tüplerden geçip yumurtalık yüzeyine yapışarak burada oluşturduğu kistlere çikolata kisti veya endometrioma denir. Bunlar adet döneminde şiddetli ağrı, yumurtalık rezervinde azalma ve kısırlığa yol açabilirler.
Embriyonik dönem kalıntılarından oluşan ve içinde kıl, diş, kemik gibi yapıların olduğu kiste dermoid kist denir. Bunlar iyi huylu olmakla beraber nadiren kötü huyluya dönüşüm gösterebilir. Bunlar kasık ağrısına neden olabilir.
Yumurtalık absesi ise yumurtalıklarda gelişen enfeksiyona bağlı içinde iltihap içeren kistik oluşumlardır. Bunlarda ağrı, ateş ve diğer enfeksiyon bulguları gözlenir.
Kötü huylu over kistleri yumurtalık kanserine yol açmaktadır. Yumurtalık kanseri yumurtalığı oluşturan farklı hücrelerden kaynaklanabilmektedir. Bu hücrelerin kontrolsüz çoğalması overlerde ciddi boyutlara ulaşan kistlere neden olmaktadır ve bunun sonucunda yumurtalık kanserleri ortaya çıkmaktadır.
Tanısı Nasıl Konur ?
Semptomları olan hastada muayene ve ultrason ile tanı konur. Bazı hastalarda içeriği ile ilgili detaylı bilgi almak için MR görüntülemesi ve tümör belirteçleri denen kan testleri gerekebilir.
Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Basit içerikli, küçük, asemptomatik kistler takip edilirler. Hormon ilaçları endometriomada ve basit kistlerde kistleri küçültebilse de her zaman başarılı olmayabilir. Ağrı için ağrı kesici kullanılabilir. Abselerde öncelikle antibiyotik tedavisi verilmelidir. Yoğun karın içi kanama varsa, endometrioma veya dermoid kist patlamış ve karın içinde yoğun içerik birikip şiddetli ağrı yaparsa, antibiyotiğe rağmen abse boyutu küçülmezse, kistin kötü huylu olma şüphesi varsa bunlar ameliyat edilir. 10 cm’den büyük kistler kendi etrafında dönerek torsiyone olabilirler. Bu durumda yine ameliyat gerekir.
Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Telefon/Whatsapp : 05065842109