Laparoskopi (Kapalı) Ameliyat Nedir?
Laparoskopi karına yapılan küçük deliklerle karın içine kamera ve cerrahi aletler yerleştirerek tanı koymamızı ve tedavi etmemizi sağlayan cerrahi bir girişimdir. Bu sayede daha küçük kesi, daha az ağrı, daha az komplikasyon ve daha çabuk iyileşme sağlanır.
Laparoskopi için öncelikle ameliyat hazırlığı yapılır. Kan tetkikleri, akciğer filmi ve ekg sonrası hastayı anestezi doktoru değerlendirir. Ameliyata engel bir durum yoksa hasta genel anestezi ile uyutulur sonra karına büyük bir kesi yapmak yerine 1-1.5 cm kesiler açılarak karın içi gaz ile şişirilir. İlk olarak laparoskop denilen kamera yerleştirilerek karın içi organların gözlenmesi sağlanır. Ardından yine iki, üç ufak kesiden tüpler yerleştirilerek burdan cerrahi aletler yerleştirilerek gerekli girişimler uygulanır. İşlem sonrası laparoskop ve cerrahi aletler karın içinden çıkarılarak açılan kesi yerlerinden karın içindeki gaz boşaltılır. Tüm kesiler dikilerek pansuman yapılır.
Laparoskopi hem tanı amaçlı hem de tedavi amaçlı uygulanabilir. Tanısal amaçlı laparoskopi daha çok infertil dediğimiz çocuk olması ile ilgili sıkıntı yaşayan hastalarda uyguladığımız tekniktir. Laparoskopi ile tüplerde bir pataloji olup olmadığı, tüplerin diğer organlara yapışık olup olmadığı, tüplerin içinde sıvı birikimi olup olmadığı aynı anda vajinadan metilen mavisi denilen boyar madde verilerek tüplerin açık olup olmadığına bakılır. Rahimde yapısal bir bozukluk olup olmadığına bakılır. Endometriozis hastalığının tanısı konulabilir. Karın içi yapışıklıklar değerlendirilebilir. Tanısal amaçlı karın içi organlardan biyopsi alınabilinir. Tedavi amaçlı birçok alanda kullanılabilir. İnfertilite tedavisinde tüplerdeki ve karın içi yapışıklıkların açılması, yumurtalık kistlerinin tedavisi, dış gebelik tedavisi, endometriozis tedavisi, myomların çıkarılması, korunma amaçlı tüplerin bağlanması, rahim alınması ve kanser tedavisi laparoskopik olarak yapılabilen cerrahi işlemlerdir.
Laparoskopinin avantajları daha az ağrı, daha az kanama, daha düşük komplikasyon oranları, hastanede daha kısa süre kalma, günlük hayata daha çabuk dönüştür. Dezavantajları bulantı, kesi yerinde ağrı, karında kramp, gaz şişkinliği, omuz ağrısı… Nadiren ciddi komplikasyonlar olabilir: mesane, barsak, büyük damar yaralanmaları gibi organ yaralanmaları, enfeksiyon ve alerji…
Genelde laparoskopi sonrası ilk saatlerde bulantı ve ağrı nedeniyle zor geçer ancak bir hafta içinde normal hayata dönüş olur. Ancak ağır fiziksel güç gereken işlere dönüş yapılan ameliyata göre değişiklik gösterir ve doktorunuzdan bilgi almanız gerekir. Ameliyat sonrası ateş, şiddetli karın ağrısı ve kusma, kesi yerlerinde akıntı ve şişlik gibi beklenmeyen bir bulgu gözlenirse hemen hekiminize başvurun.
Tüm laparoskopik ameliyatlar hakkında bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.
Trackbacks & Pingbacks
[…] LAPAROSKOPİK (KAPALI) AMELİYAT NEDİR ? web sitemizde bununla ilgili gerekli açıklamaları yaptık sizde ziyaret edip bu bilgilerden faydalana bilirsiniz. […]
[…] LAPAROSKOPİK (KAPALI) AMELİYAT NEDİR ? web sitemizde bununla ilgili gerekli açıklamaları yaptık sizde ziyaret edip bu bilgilerden faydalana bilirsiniz. […]
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!