Normal Doğum Nedir?
Normal doğum 37-42 haftalar arası düzenli uterin kontraksiyonların başlamasından bebeğin doğması ve plasentanın çıkması ile sonuçlanan fizyolojik bir olaydır. Her doğum kendine özeldir. Normal doğumun başladığının belirtileri nişan denilen kanlı mukuslu akıntının gelmesi, suyun gelmesi, düzenli sancıların başlaması, bel ağrısı, sık idrara çıkmadır. Bazı anne adaylarında rahatlama, kilo kaybı ve enerji artışı görülebilir.Doğum süreci 2 ila 18 saat arasında sürebilmektedir. İlk doğumlar ile 2. veya 3. doğumlar arasında fark olabilmektedir. Normal doğumun süreçlerini bilmek bu konuda rahatlatıcı olabilir. Normal doğumun kendi içinde 3 evresi mevcuttur.
1. evre 5-10 dakikada bir gelen 30 ila 60 saniye arasında süren düzenli kontraksiyonların rahim ağzında açılma yapmasıyla geçen süredir. Bu evre doğumun en uzun evresidir. Tüm doğumun nerdeyse %90 süresi bu evrede geçmektedir. Bu evrede nişan denen kanlı mukuslu tıkaç gelebilir. Yine bu evrede bebeğin su kesesi açılarak su gelişi gözlenebilir. Bu evre en uzun ve en yorucu evredir. Bu uzun evreyi daha rahat atlatmak için neler yapmalıyız :
– Kendinizi boşa yorup enerjinizi tüketmeyin
-Hafif hareketler yapın
-Ilık duş alın
-Rahatlatıcı nefes tekniklerini uygulayın
-Rahatlatıcı müzikler dinleyin
Bu arada doktorunuz veya hemşireniz bebeğinizin kalp atışlarını ve rahim ağzındaki açılmayı takip edecektir. Rahim ağzı tam açık olduğunda ikinci evreye geçilecektir.
2. evre bebeğinizin doğduğu evredir. Bu evrede ağrılar en yüksek seviyededir ve ıkınma hissi olur. Bu süreç ilk doğumlarda 1 saat ikinci doğumlarda yarım saat sürer. Bu sürenin uzaması bebeğinizi sıkıntıya sokabilir. Bu nedenle bebeğinizin kalp atışları bu evrede daha sık takip edilir. Doğru nefes ve doğru ıkınma, süreci daha kolay atlatmanızı sağlar. Bu süreci doktorunuzun direktifleriyle uyumlu bir şekilde geçirmeniz doğumunuzu kolaylaştırır. Normal doğumun başladığının belirtileri nişan denilen kanlı mukuslu akıntının gelmesi, suyun gelmesi, düzenli sancıların başlaması, bel ağrısı, sık idrara çıkmadır. Bazı anne adaylarında rahatlama, kilo kaybı ve enerji artışı görülebilir.
3. evre artık annenin rahatladığı bebeğini kucağına aldığı evredir. Tentene temasın ve emzirmenin sağlandığı evredir. Ancak bu zamana kadar bebeğinizle aranızdaki bağı sağlayan plasentanın artık çıkması gerekmektedir. Plasentanın yarım saat içinde kanama ile kendiliğinden ayrılması gerekmektedir. Plasenta ayrılırken bazen anne karnına hafif bir masaj yapmak ve annenin hafif ıkınması gerekebilir. Plasenta da ayrıldıktan sonra asıl rahatlama gözlenir. Bundan sonra doktorunuz epizyo denilen kesi açıldıysa bunun veya vajinada herhangi bir yırtık oluştuysa bunların onarımını yapar. Plasentanın parçası kalma ihtimaline karşın plasenta kontrol edilir ve kanama kontrolü yapılır. Bu şekilde doğum tamamlanmış olur.
Trackbacks & Pingbacks
[…] Normal Doğum Nedir? web sitemizde bununla ilgili gerekli açıklamaları yaptık sizde ziyaret edip bu bilgilerden faydalana bilirsiniz. […]
[…] Normal Doğum Nedir? web sitemizde bununla ilgili gerekli açıklamaları yaptık sizde ziyaret edip bu bilgilerden faydalana bilirsiniz. […]
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!