Sezeryan Doğum Nedir?
Normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda anne adayının doktoruyla karar vererek ameliyathanede steril şartlarda anestezi altında anne karnına kesi yapılarak yapılan doğumlardır. Sezaryen kararı bazen acil şartlarda verilebildiği gibi önceden planlanabilinir. Bu kararı verirken en önemli kriterler anne ve bebek sağlığının riske atılmamasıdır.
-Bebeğin pozisyonundaki terslikler
-Anne adayının doğum kanalının normal doğuma izin vermemesi
– Plasenta yapışma anormallikleri
-Bebeğin kilosunun iri olması
-Göbek kordonunun çok kısa olması veya kordon dolanması
-Çoğul gebelik
-Annede normal doğuma izin vermeyen hastalıkların varlığı
-Doğum sürecinin çok uzaması ve açılmanın olmaması
-Doğum sürecinde bebekte stres oluşması
-Annenin psikolojik olarak normal doğuma uyum sağlayamaması
Sezaryen doğum öncesi anestezi için gerekli tetkikler yapılır. Sezaryen için ameliyathane ve sağlık personeli hazırlığından sonra anne adayının damar yolu açılarak hastaya anestezi yapılır. Anestezi genel veya spinal-epidural olarak yapılabilir. Genel anestezide anne adayı tamamen uyur, spinal-epidural anestezi de ise anne adayı uyanıktır ve bilinci açıktır. Sadece ağrı hissetmez. Anne adayının karnı temizlendikten sonra sonda takılarak idrar torbası boşaltılır. Anne adayının üstü steril örtülerle kapatılarak işleme başlanır. Karın ve rahime yatay kesi açılarak bu kesiden bebek doğurtularak göbek kordonu kesilir. Bebek sağlık personellerine teslim edilerek ilk bakımlarının yapılması sağlanırken rahim ve karına yapılan kesiler kapatılır. Genel olarak cilt estetik olarak dikilir. Bu dikişler kendiliğinden vücutta eriyen dikişlerdir. Dikişlerde 1 haftada iyileşme olsa da tam iyileşme ancak 1 ayda olur. Bu nedenle ilk bir hafta hareketlere dikkat edilmeli, dikişler zorlanmamalı, temiz bakılmalıdır. Bol su içmek, sigara içmemek, beslenmeye dikkat etmek iyileşmeyi hızlandırır. Ağrı ve enfeksiyon riski açısından hekiminizin verdiği ilaçları uygun bir şekilde kullanmanız gerekir. Sezaryen sonrası normal hayata dönüş bir haftaya kadar zaman alabilir.
Trackbacks & Pingbacks
[…] Sezeryen Doğum Nedir? web sitemizde bununla ilgili gerekli açıklamaları yaptık sizde ziyaret edip bu bilgilerden faydalana bilirsiniz. […]
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!