Tüp dediğimiz yapı spermlerin yumurtaya ulaşması için ve yumurtalıktan atılan yumurtanın yine sperm ile buluşması için bir kanal görevi görür. Yumurtlama olduktan sonra tüplerin ucunda kamçı benzeri oluşumlar yumurtayı tutarak tüpün içine doğru hareket ettirirler. Tüplerin hareketi ile yumurta tüp içinde bir miktar yol alır. Hareketli sperm hücreleri de tüplere doğru ilerler. Tüp içinde sperm yumurtayı döller. Tüpler bağlanarak (tüp ligasyonu)sperm ve yumurtanın birleşmesini engellenir.
Riskli Bir İşlem Midir?
Tüp ligasyonu laparoskopik veya açık ameliyat olarak yapılabilir. Her ameliyatta olabilecek genel riskleri taşır ( barsak ve idrar torbası yaralanması, damar yaralanması, enfeksiyon, karın içi yapışıklık, laparoskopiye bağlı gaz sancısı ve omuz ağrısı…) . Anesteziye bağlı riskler gelişebilir ( bulantı-kusma, genel anesteziye bağlı boğazda tahriş…). Ameliyat sonrası ağrı, kramp, baş dönmesi görülebilir.
Tüp Bağlama Sonrası
Tüp ligasyonu, kalıcı doğum kontrolünün güvenli ve etkili bir şeklidir. İşlemden sonraki ilk yıl içinde 100 kadından 1’inden azı hamile kalmaktadır. Genç yaşta tüpleri bağlatmak işlemin başarısızlık riskini arttırabilir. Tüp ligasyonu yaptırdıktan sonra hamile kalırsanız dış gebelik geliştirme riski vardır. Bu, döllenmiş yumurtanın uterusun dışına, genellikle bir tüpe yerleşmesi anlamına gelir ve acil tedavi gerektirir.
Tüp ligasyonunun geri döndürülmesi mümkün olsa da, geri alma prosedürünün karmaşık olduğunu ve her zaman işe yaramayacağını unutmayın. Bu nedenle bu yöntemi tercih etmeden önce geri dönüşümsüz olabileceği unutulmamalı ve buna göre karar verilmelidir.
Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Telefon/Whatsapp : 05065842109